Категория

Любопитно

Как да презентирате успешно?

6 основни стъпки за добра презентация

Как да презентирате успешно?

 

 

Умението да се презентирате е ключово за успех. Способността да говорим пред публика е качество, което се учи с практиката. В основата на всяка презентация стои крайната цел-продажба. Няма значение дали предлагаме продукт, услуга, иновация, идея, успешната „продажба“ зависи от начина, по който ще я представим. 

Ето и няколко важни стъпки, които трябва да следваме при изготвяне на презентация:

      1.Разкажете история

За да разкажете увлекателно своята история, трябва да наблегнете на нещо уникално и специфично за вашата дейност. Разкажете откъде е започнало всичко, споделяйте интересни случки и преживявания, които ще накарат слушателите да присъстват не само тялом, но и духом до самия край.

     2. Кратки и ясни заглавия

Хората не обичат да четат дълъг текст, публиката иска да слуша! Предоставяйте информацията възможно най-синтезирано и опростено. Текста на слайдовете трябва да е с големи букви, така че и от последния ред в залата да бъде видян.

3       3. Заложете на визуални стимули

Сложете в слайдовете картинки, снимки, графични елементи, които безспорно ще привлекат вниманието на публиката. Колкото по-големи, толкова по-добре. Ако трябва да предоставяме статистика, нека тя да не е в таблица, а да е представена по-друг интересен и лесно възприемлив начин, иначе бихме отегчили публиката.

     4. Представете главния проблем

Разкажете за проблема и дайте неговото решение, покажете как ще успеете да премахнете конкуренцията. С какво сте по-добри?

     5. Обърнете внимание на дизайна

Използвайте различни програми от добрия стар Microsoft PowerPoint, като например Prezi. Не слагайте снимки за фон на слайдовете, по този начин текста ви няма да изпъква и рискувате презентацията ви да стане грозна и трудна за възприемане. Същото важи и ако използваме много и най-различни цветове, трябва да си набележим 2-3 основни, които да изпъкват на голям екран.

      6. Овладейте вътрешната си емоция

Бъдете уверени, кратки, точни и ясни. Не се колебайте в думите ви. Все едно хвърляте стрела право в целта. Дългите приказки с цел запълване на времето не носят нищо!

 

26th May 2021

3 съвета как да изберем детегледачка

Изберете подходящата детегледачка за вашия малчуган с нашите 3 съвета!

Прочети
15th April 2021

Как да направим пролетното почистване по-лесно?

Пролетното почистване е трудоемка задача. С нашите няколко съвета освежаването на дома ще се превърне в далеч по-лесен и приятен процес.

Прочети
15th March 2021

Защо да изберем професионален фотограф? (А не приятелче с фотоапарат)

Днес всеки има възможността да „щрака“ снимки и да лее съдържание в социалните мрежи. На пазара на фото техника има и качествена, но и достъпна техника. Да, но достатъчно ли е?

Прочети