Категория

За платформата

Интервю с Гергана Николова - Попова

От колко време се занимавате с видео монтаж? Занимавам се с видео монтаж от повече от 5 години професионално. Интересите ми в тази сфера обаче са от почти 15 години. В началото това беше просто хоби, бързо обаче разбрах, че искам това да е моята професия и изкарах няколко курса за целта.

Интервю с Гергана Николова - Попова

От колко време се занимавате с видео монтаж?

 

Занимавам се с видео монтаж от повече от 5 години професионално. Интересите ми в тази сфера са от почти 15 години. В началото това беше просто хоби, бързо обаче разбрах, че искам това да е моята професия и изкарах няколко курса за целта. Но извън това винаги съм се учила и развивала сама и с желание, защото това беше нещото, което ми харесваше и палеше въображението ми. Още от дете ми беше интересно как са създадени филмите и предаванията по телевизията. След това и в годините това ми е било основна страст, като винаги в главата си съм създавала свои видеа. На 18 г. се научих да работя с първата си програма за видео монтаж и започнах да се уча и развивам сама, водена от страстта. През тези години съм създала над 200 видео клипа в личния си канал в YouTube. В монтажa ми харесва, че той е крайната гара по създаването на един продукт. Събира всичко  - кадри, музика, сценарии и ги подрежда. Вижда се завършената творба в ръцете ми. Това изключително много ме вълнува – целия процес.

 

Спомняте ли си коя Ви е първата видео обработка?

 

Първата ми професионална обработка на видео беше за проект, който стартирах с най-добрия си приятел Емо Митков – Театрална общност Антракт. Снимахме интервю с актьора Ненчо Балабанов и след монтажа на този материал, той ме потърси за съвместна работа. Тогава разбрах, че може би това ще е моята професия от тук нататък.

 

Какви промени забелязвате през последните години в бранша?

 

Това, което забелязвам е консолидирането на повечето големи проекти за видео монтаж в ръцете на малък брой хора и липсата на възможност на хора като мен да получат шанс за реализация и трупане на опит. Трудно се допускат хора, които не са познати в средите, като така извън системата остават много  хора с желание за работа, а повечето проекти – сериали, реклами, музикални видеа, се правят от едни и същи хора.

 

Имало ли е моменти, в които сте искали да се откажете?

 

Имало е множество такива моменти, точно поради причината, която изтъкнах горе. Трудно ти се доверяват хора, които не те познават. Срещала съм стотици пъти стени, но страстта винаги ме е водела и не ми позволи да се откажа през годините.

 

Има ли според Вас строго определени качества, които са необходими, за да бъде един човек успешен във видео обработката?

 

За мен първо той трябва да харесва това, с което се занимава, защото това е доста трудоемка и бавна дейност. Изисква се голямо внимание и желание, за да се издържат часовете взиране в монитора за търсенето на най-добрия кадър. Друго качество е креативността, аз винаги си представям крайното видео в главата и тогава започвам да го правя. Търпението също е определящо, както и добрите компютърни умения.

 

Имате ли определен тип видеа, които обичате да монтирате?

 

Любимите ми видеа са тези, които не съм правила до сега, защото това ме развива. Но извън това харесвам музикалните видеа. В началото съм започнала с тях, защото за мен добрата музика винаги дава ритъм на видеото, като след това кадрите също могат да са в същия ритъм. Най-хубавото чувство е когато тези две честоти се слеят и аз усетя в себе си, че магията се е случила.

 

Какво послание бихте отправили към нашата аудитория?

 

Извън монтажа аз имам една мисия, а именно да дам пример, че винаги трябва човек да се занимава професионално с това, което обича. Всеки има някаква страст, която е изоставил още като дете или впоследствие, заради липса на перспективност или страх. Но ако се занимава с това, което обичаме ще бъдем много по-щастливи, от там винаги ще се стараем да се развиваме и работата ще се случва. Аз мога да имам много още да уча, но съм сигурна че ако не спирам да се развивам, ще стана един от най-добрите професионалисти в областта си, именно защото работата е и моя любов. Това мисля, че е важно послание към младите хора, които се лутат и търсят само парите. Аз им казвам – Намерете страстта си, парите ще дойдат.

 

Можете ли да ни представите Вашето портфолио?

 

На двата линка е част от професионалното ми портфолио. Част от проектите, за които ще разкажа са в него, но други не присъстват. Някои примерно като проекта „Кавър“ на DJane Monique не могат вече да бъдат намерени в мрежата, но от тях също има кадри в портфолиото ми.

 

 

 

Портфолио на ГЕРГАНА НИКОЛОВА (2013-2018 г.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=c4_AwTFJdaY&t=1s

 

Портфолио 2 на ГЕРГАНА НИКОЛОВА (2019-2020 г.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=ADQD7RNh7SY

 

 

1. Личният проект – АНТРАКТ

 

АНТРАКТ е проект, който през 2015 г. създадохме с най-добрия ми приятел Емилиян Митков. Проекта мина през множество варианти и реализации, но през 2017 г. се ориентира във видео формат. Създадохме интернет предаване за театър в YouTube. В него канихме изтъкнати личности от театралния живот в България.  Всичко през поканите на гостите, до организацията на снимки, сценарии и монтаж беше направено от нас. Проекта беше направен качествено, но не срещна подходящата публика в мрежата. Ние обаче имаме намерения за пренасянето му в по-подходящ информационен канал.

 

Много неща в монтажът аз научих по време на създаването на този проект – от снимачния процес до финализиране на крайния монтаж. При интерес мога да разкажа допълнително, но на този етап мога просто да представя линк към проекта:

 

https://www.youtube.com/channel/UCNOOEL-NEAAZ3VGaWGtoLhA/featured

 

2. Телевизионния проект

 

Както вече изтъкнах в представянето, винаги съм имала голям интерес от създаването на телевизионно съдържание. Затова за мен възможността да работя за телевизионно предаване беше прекрасна. През 2020 г. ме потърси Цветелина Тодорова с намерението да ми предложи да бъда монтажист на актуалното й тогава предаване по тв БЪЛГАРЕ – „Щури Родители“. Предаването е в половин часов формат и разглежда различните аспекти на отглеждането на децата. От октомври 2020 г. до май 2022 г. аз бях основен монтажист на предаването. В момента то се преструктурира  в новото предаване на същия екип – ЗА ЖИВОТА С ЦВЕТИ.

Аз създадох цялата визия на новото предаване – шапка, рекламен каш и други съпътстващи материали и продължавам да съм основен монтажист на предаването. Интересът ми към телевизия е огромен и искам да продължавам да създавам подобно съдържание.

 

 

3. Част от проектите, в които съм се включвала като монтажист:

 

3.1 Работа върху видеа на кавъри изпети от Ненчо Балабанов, които са качени в неговия профил. Кадри от някои от видеата може да се видят в порфолиото ми.

 

3.2 Музикални видеа към проекта „Кавър“ на DJane Monique.

 

3.3 Монтаж на сватби като външен монтажист към фирма „ЕЛИТ“ през 2019 г. Сватбените филми са по 2 часа , заедно с трейлър.

 

3.4 През 2017 г. монтирах късометражния филм „Радина, обичам те“ участващ на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ.

 

3.5 Монтирала съм множество реклами на малки бизнеси, като в момента работя над рекламния YOUtube канал на детски магазин „Детско царство“.

 

3.6 В личния ми канал имам над 200 монтирани видеоклипове, като имам и такива с над 750 000 гледания.

 

Това е накратко моя опит като видео монтажист. Както виждате аз имам огромен интерес в тази сфера на работа и непрекъснато се развивам.

 

 

Не спирайте да следите нашите постове и сторита за допълнителна информация за проектите на Гергана Николова- Попова.

1st July 2022

Баш майстор и #НашЧовек - Станимир Ставрев

От колко време работите като електротехник? Професионално се занимавам от около 10 години. Или иначе казано, от както съм завършил училище. Завършил съм ПГЕА

Прочети
17th June 2022

Фотографът - Антани Донков

Нека ви запознаем с oще един Наш човек в лицето на Антани Донков. Той е пример как с много упоритост, хъс и здраво бачкане желаните резултати стават налице.

Прочети
17th June 2022

Интервю с Гергана Николова - Попова

От колко време се занимавате с видео монтаж? Занимавам се с видео монтаж от повече от 5 години професионално. Интересите ми в тази сфера обаче са от почти 15 години. В началото това беше просто хоби, бързо обаче разбрах, че искам това да е моята професия и изкарах няколко курса за целта.

Прочети