Категория

Любопитно

Как да помогнем на децата ни в онлайн обучението?

Обучението на децата вкъщи не е лесно, но с няколко съвета от нас можем да го направим по-приятно както за вас - родителите, така и за малчуганите.

Как да помогнем на децата ни в онлайн обучението?

Ситуацията около Ковид-19 наложи обучението да се провежда онлайн. Времето, в което живеем, налага все повече използването на технологиите, за да сме в крак с промените. Това се оказа голямо предизвикателство както за учителите, така и за учениците, и техните родители. То наложи създаване на нови навици и методи за учене.

Този вид обучение крие доста минуси като обездвижване, липса на концентрация и застояване в онлайн пространството. С няколко стъпки можем да се справим със създалата се ситуация и да направим обучението на децата ни вкъщи по-успешно.

 

1.Създайте дневен план

Помогнете на децата си да съставят план за деня. Разделете им приоритетните задачи и им поставете цели за деня или седмицата. Задайте им и крайни срокове - по този начин децата ще имат мотивация. Освен това ученето по едно и също време всеки ден създава добър навик, който им помага да се съсредоточават.

 

    2.Обособете конкретно място за учене

Отделете зона в дома си, която да е спокойна и изложена на пряка слънчева светлина. Стаята, в която учат децата ви, трябва да е светла, да има бюро и удобен стол. Разчистете стаята от всякакви разсейващи вещи, които биха разконцентрирали детето.

 

    3.Ограничете достъпа до развлекателни сайтове

Съществуват приложения за родителски контрол, които лесно биха ви помогнали с този проблем. Всякакви разлекателни сайтове, игри, стоенето в социални мрежи, могат да се окажат твърде разсейващи за децата. Препоръчваме да ограничите използването на мобилния телефон и таблета, за да спомогнете концентрацията по време на учене.

 

    4.Правете истински почивки

Създайте им пълноценно междучасие, като ги съветвате да излизат на свеж въздух на терасата или да стават да се раздвижват. Предложете им да хапнат нещо малко и здравословно. Това ще ги ободри достатъчно, преди отново да седнат пред екрана.

 

    5.Насоки как да интегрират дигиталната среда при ученето

Покажете им как да търсят, намират и извличат ценна информация от интернет, която да им помага за проектите. Подайте им надеждни търсачки и източници, които да проверяват. Научете ги как да разграничават истината от неточната информация, като се научат винаги да проверяват по няколко източника.

 

    6.Мисловни карти

Мисловните карти са добър метод за научаване на нови неща. Включете ги в образователния процес. Благодарение на тях, децата могат да организират знанията си по определена тема и да анализират, синтезират, визуализират нови или съществуващи идеи. Мисловите карти могат да бъдат изработени и от вас самите, нужни са ви пластелин, дървени или пластмасови фигурки, листчета, цветни картончета. В интернет има много добри идеи за тяхната изработка.

 

    7.Учете по метода Сугестопедия

Методът Сугестопедия се базира на отключването на потенциалните възможности на човека – т.нар. „резерви на човешката личност“. Доказано е, че методът работи ефективно при деца и възрастни. При него са заложени ролеви игри, различни интерактивни похвати, музика и други. Тези активности помагат на децата да научат новата информация по лесен и достъпен начин.

 

    8. Планирайте повече забавление

Трябва да се постараем да разнообразяваме времето, което децата ни не прекарват пред компютърния екран . Планирайте чести разходки навън, пикник в парка, четене на книжки или слушане на музика сред природата. Купете образователни настолни игри и играйте с цялото семейство.

 

 

Изолацията от нормалното ни ежедневие се оказа голямо изпитание. Трудно е да свикнем с новостите. Ученето онлайн е нелека задача и доста деца срещат затруднения. Голяма част от тях не разбират своите уроци поради липса на визуален контакт със своя учител или липса на концентрация. Често срещано е да бъде искана помощ от родителя, но той така и да не се окаже компетентен по съответното задание. И тогава идва ролята на частния учител, който да помогне на вашето дете в изучаването на уроците.

 

Представяме ви нашия списък от частни преподаватели:

1.       Индивидуални уроци по английски

2.       Уроци по Български език и Литература от 5 до 7 клас

3.       Частни уроци по Математика

26th May 2021

3 съвета как да изберем детегледачка

Изберете подходящата детегледачка за вашия малчуган с нашите 3 съвета!

Прочети
15th April 2021

Как да направим пролетното почистване по-лесно?

Пролетното почистване е трудоемка задача. С нашите няколко съвета освежаването на дома ще се превърне в далеч по-лесен и приятен процес.

Прочети
15th March 2021

Защо да изберем професионален фотограф? (А не приятелче с фотоапарат)

Днес всеки има възможността да „щрака“ снимки и да лее съдържание в социалните мрежи. На пазара на фото техника има и качествена, но и достъпна техника. Да, но достатъчно ли е?

Прочети