„Така си го представях. Това е моят дом.“ – думите на клиентите, които носят на арх. Стефка Терзиева удовлетворението от добре свършената работа

Създаването на интериорен проект е процес, който винаги е разделен на няколко етапа. Попитахме арх. Стефка Терзиева за етапите, вдъхновението и мотивацията, с които работи за един по-съвършен интериорен проект.

„Така си го представях. Това е моят дом.“ – думите на клиентите, които носят на арх. Стефка Терзиева удовлетворението от добре свършената работа

Създаването на интериорен проект е процес, който винаги е разделен на няколко етапа. Попитахме арх. Стефка Терзиева за етапите, вдъхновението и мотивацията, с които работи за един по-съвършен интериорен проект.  

 

ü  Етап 1 e Идейна фаза.

 

В тази фаза се включва посещение на обекта за измерване на помещенията, такива каквито са към момента на започване на проекта. Клиентът подава функциите които би желал да има, както и  харесани от него цветови комбинации и референции на интериори. На база зададените параметри започва диалог между нас във връзка с възможностите на пространството откъм функционалност и стил.

 

Изготвят се няколко варианта на 2D разпределения, за да се конкретизира зонирането и разположението на мебелите в пространството. Никога няма един вариант, но заедно достигаме до най-доброто планово разпределение за конкретния клиент и обект, съчетано с нормативите изисквания. Има нормативи, с които аз се съобразявам, защото функцията е преди визията. Важно е дали се местят стени с цел добавяне на баня в спалнята например или обособяване на мокро помещение; дават се препоръки за последователността на уредите в кухненските пространства и на санитариите в баните; спазват се височини и отстояния на мебелите и много други. Идеята е да измоделираме разпределението така, че всяко кътче в апартамента да бъде оползотворено по най-подходящия начин.

 

След като финализираме разпределението, се изготвят 3D визуализации на всички помещения с реални обекти. Визуализациите дават много ясна представа за материали, цветове и обеми и са съобразени със стила, който допада на клиента. Предпочитанията са различни - тъмни или светли интериори, с повече акценти или скандинавки стил. Това е най-интересния и вълнуващ момент и за проектанта и за клиента, защото именно в тази фаза се избистря как ще изглежда интериора и какво ще е неговото „усещане“. Съобразявам се с изискванията на клиента, но вплитам и интересни  детайли, които правят интериора уникален и с характер. Добрият дизайн е хармоничност между функция, естетически издържана стилна визия и задължително трябва да отговаря на конкретните нужди и предпочитания. Като професионалист, аз винаги предлагам изпълними решения, които създават усещане за уют, топлина и благоприятна атмосфера.

 

Хората гледат един и същи референции в интернет, но виждат различен елемент от картинките. Моето умение да слушам и да чувам желанията на клиента, ми помага да отсея това, което дори той самия не знае че харесва. Старая се да го пресътворя за него, така че да си каже: „Така си го представях. Това е моят дом.“

 

 ü  След като бъде одобрена визията, се пристъпва към Етап 2: Техническата фаза.

 

Изготвям всички чертежи, необходими за реализацията на интериорния проект. Обозначавам в голяма подробност всякакви изменения по стени и инсталации. Също така конкретизирам настилки, осветителни тела, бои, санитарии, мебелите които не са по поръчка и изготвям чертежи за тези, които са по поръчка. Изчертавам разгъвки на помещенията, както и детайли, свързани с конкретиката на елементите, за да е ясно за подизпълнителите кое къде и как се позиционира. Правя Количествено-стойностна сметка, в съчетание с оферти и бюджет.

До тук приключва проектирането на интериора. Истината е че ако тези две фази не са добре измислени, вероятността за нежелани резултати на обекта е голяма. Подводните камъни са много, както откъм функционалност, така и откъм технически реализуеми детайли. Аз се старая да ги минимизирам и да намерим най-добрите решения за тях предварително.

 

 ü  По желание на клиента, пристъпваме и към Етап 3, а именно реализацията на проекта.

 

Самото офериране и срок на изпълнение на ремонтните дейности се получава от фирмата изпълнител. Съответно аз давам препоръки за подизпълнител - строител, следя за всякакви срокове на реализация, извършвам координация с фирми доставчици, контрол по качеството на получените материали, плащания и вземане на решения при възникнали непредвидени ситуации.

Не е нужно човек да разбира от всичко. Именно затова съществуват различни професии и професионалисти в съответните области. Например в апартаменти с малки пространства: всеки сантиметър е важен и когато трябва да се съчетаят много елементи на малка квадратура, за мен е много по-лесно да „видя“ кои стени могат да бъдат разрушени/преместени и кои функции могат да бъдат разместени за постигане на максимално удобство. Познавайки предимствата и недостатъците на материалите, които използвам, мога да насоча клиента към подходящите за неговия интериор спрямо бюджет и визия.

Моя клиентка на финала на ремонта се обърна към мен с думите: „Ти ми показа толкова много детайли, за които никога нямаше да се сетя.“  Така е, има толкова много малки детайли които човек не забелязва или за които не знае. Факт е че обитавайки по-дълго дадено пространство, започва да намира техните ползи или липси. Като архитект и дизайнер аз мисля няколко стъпки напред: какво може да се обърка, ако се вземе дадено решение, то на какво влияе, има ли смисъл финансово и т.н.

 

ü       С какви премеждия си се сблъсквала по време на професионалния ти път?

 

ü      Премеждията за мен са предизвикателства. И те са много и най-разнообразни. „Бързо ела Стефи, стената се спука!“ Обикновено звучи по-лошо от реалността. Стена се е спукала, тръба е протекла, пристигнали са счупени лампите – това са само част от ситуациите с които се справям и за мен не са чак толкова страшни. Практиката ме е научила че „Няма невъзможни неща в интериора. Въпросът е с цената на какво.“ И това да останеш през голяма част от времето психолог – с клиента, с майсторите, с партньорите доставчици, си е част от професията.

Проектирането от професионалист спестява време, което клиентът би инвестирал в допуснати от бързане или незнание грешки. Спестява и средства, инвестирани в ненужни или некачествени продукти и дава спокойствието, че дори и да има непредвидена ситуация, тя ще бъде овладяна и решена по най-добрия възможен начин. Гледната точка на дизайнера е много полезна не само за нови креативни решения, но и за решаване на съществуващи проблеми или предотвратяване на вероятни такива.

 

ü    Разкажи ни какви са предимствата, когато работата е изцяло в "твои ръце"?

 

ü   Относно функцията на пространствата – решенията не са универсални. Съобразявам се с навиците на конкретния обитател, с неговите виждания и „моделирам“ мястото за него, съобразено с функционалните норми.

Относно реализацията, много хора не знаят от къде да започнат. Имат колебания каква е последователността на ремонтните дейности: боядисването на стените ли е първо или поставянето на первазите; ако част от плочките за банята не са налични, пречи ли това на монтажа на останалите елементи и т.н.. Интериорният дизайнер помага не само при колебанията относно планирането на дизайна, но и контролира целия процес, решавайки казусите които възникват в движение. Той също така консултира за избора на всеки един елемент, следи за неговата доставка и правилен навременен монтаж. Когато поемам такъв ангажимент, аз се грижа за всеки детайл, сякаш това е моят дом. Спестявам на клиентите време в лутане да намерят подходящите композиционни и функционални решения, цветове и материали, подизпълнители и доставчици, както и решения влияещи на срока на изпълнение.

Трудно е да се изберат майстори, на които човек да се довери. Ремонтът на грешките в строителството струват скъпо. За човек без опит, стъпките са много и уроците са нежелани резултати. Благодарение на опита който имам, съм уверена че майсторите с които работя изпълняват задачите в срок, не претупват работата си и се стараят в детайлното осъществяване на подадения проект.

 

 „Обектът в „мои ръце“ е под контрол, а резултатът е на лице.“

 

 Интериорът влияе на сетивата и затова е важно да се чувстваш добре в него – независимо дали е дом, работно място или място за релакс и почивка. Интериорният дизайнер съдейства не само за това да е обзаведено и боядисано едно помещение, а помага да се създаде пространство с характер, в което хармонията между материали, цветове и функция се виждат и усещат.

 

3rd November 2022

Дигитална агенция Fuss има решението, което търсите за вашия бизнес.

Дигитална агенция Fuss има решението, което търсите за вашия бизнес. Те се грижат да изградят вашия бранд и да го позиционират в дигиталните канали на челни позиции.

Прочети
23rd September 2022

Момчетата от AeroMat, чиято мисия е да превърнат решаването на задачи в интересна игра за учениците

Запознайте се с момчетата от AeroMat - амбицирани младежи, завършили Софийската математическа гимназия, които продължават своето образование в Техническия университет в София. Тяхната мисия е да превърнат решаването на задачи в интересна игра за учениците.

Прочети
14th September 2022

„Така си го представях. Това е моят дом.“ – думите на клиентите, които носят на арх. Стефка Терзиева удовлетворението от добре свършената работа

Създаването на интериорен проект е процес, който винаги е разделен на няколко етапа. Попитахме арх. Стефка Терзиева за етапите, вдъхновението и мотивацията, с които работи за един по-съвършен интериорен проект.

Прочети