Категория

Бизнес

Плюсове и минуси на “Хоум офиса”

Вълната от Covid-19 промени нашия живот драстично. Бизнесът се преоринтира към дистанционната форма на работа -

Плюсове и минуси на “Хоум офиса”

 

Вълната от Covid-19 промени нашия живот драстично. Светът вече не е същия, за да излезем навън трябва да покриваме лицата си с маски, а ръцете да бъдат дезинфекцирани буквално след всяко докосване на външни повърхности. Вирусът промени нашите навици, общуване, работа, свободно време и спорт. Дойде момента, в който осъзнахме, че без новите технологии функционирането на нашето ежедневие е невъзможно. Всяка една сфера от бизнеса се преориентира към дистанционната форма на работа. Множество малки и големи фирми и компании преминаха към нов ритъм на работа.

„Хоум офисът“, така наречената работа от вкъщи е практика, която от няколко години насам големи компании се опитват да я вкарат в процеса си на работа. С обявяването на извънредното положение тази практика се оказа единствената и най-добра алтернатива, за да запазим здравето си, и същото време да бъдем ефективни и в работния процес.

Работата от вкъщи крие големи възможности в това да се организираме сами и да разполагаме повече с времето си. Доказано е, че когато работим от вкъщи спестяваме ценно време, което може да бъде ползотворно в работния ден. Пример затова е висенето с часове в задръстванията до работа, също така и безсмислените разговори и срещи с гости и колеги в офиса. Заработвайки от вкъщи, хората установиха, че от 8 часов работен ден, те работят ефективно 4 часа. С хоум офисът тези часове се увеличават многократно.

Работата от вкъщи има обаче и своите минуси. Проблемът с мотивацията на служители е голям както и с отделната самодисциплина.  Голям процент от служителите не могат да се концентрират в работния процес поради заобикалящите ги фактори. Като например, представете си да работите от леглото по пижама, докато телевизорът ви работи? Какво ще искате в този момент да четете скучни документи или да загледате интересния филм на телевизионния екран. Но този проблем е на път да се разреши с разработване и подобряване на специални софтуери, които да следят активността на своите служители. Друг главен проблем е загубата на социализация и основни социални навици, които започват да липсват. Това би довело до лошо психическо състояние и придружаващи чувства на самота и депресии. Голям минус от работата в офис е и разходите, които в повечето случаи не се покриват от работодателя като транспорт, паркинг, храна, напитки и др.

 

Ето и няколко съвета как да работим от вкъщи ефективно:

  •        Обличайте си дрехи, с които бихте отишли, ако сте и на работа в офиса
  •        Работете на бюро в светла стая
  •        Не почивайте често, а се концентрирайте над изпълнението на задачите ви
  •        Опитвайте да свършвате работата си за деня по-бързо, така че да ви остава свободно време за спорт и социални контакти

 

Опитайте се да работите ефективно далеч от офисa по този начин ще затвърдите позицията си пред работодателят ви и ще бъде възможно да запазите дистанционно работата си впоследствие. А на вас не ви ли се работи от някое топло място на плажа?

 

 

 

7th March 2023

Каква би била съдбата на интернет доверието през следващото десетилетие?

Много експерти смятат, че липсата на доверие няма да бъде пречка за нарастващото обществено използване на интернет. Доверието към интернет средата не се развива към положителната страна през последните години и една от основните причини затова е, масовото използване и навлизане на интернет в ежедневието на хората.

Прочети
21st December 2022

8 от най-търсените професии за 2022 г.

Търсиш работа, но не искаш да имаш шеф? Искаш повече гъвкавост, свобода и сам да си определяш работното време. В такъв случай фрийлансърството е подходящия вариант за теб.

Прочети
7th October 2022

ЦПО "ХИПОКРАТ" - първият център за подготовка на дентални асистенти

Днес ще ви представим един от най-добрите центрове за подготовка на квалифициран персонал. Това е Центърът за професионално обучение „Хипократ“. Ако искате да имате квалифициран персонал или желаете да придобиете допълнително развитие на своите качества, то това е мястото.

Прочети